Збор грыбоў і ягад
Штогод напачатку сезону збору грыбоў (асобна летняга і восеньскага) і ягад работнікамі ПРК праводзіцца адбор спроб грыбоў і ягад у лясных кварталах, у месцах, найболей наведвальных насельніцтвам, на кантрольных палігонах па доўгачасовым вывучэнні радыёактыўнага забруджвання грыбоў і ягад.
Па здольнасці назапашваць цэзій-137 грыбы ўмоўна можна падзяліць на чатыры групы:
- Акумулятары: горкушка, каўпак кольчаты (курачка), грыб польскі, маслякі, махавікі. У пладовых цялах гэтых грыбоў нават пры забруджванні глеб, блізкіх да фонавага значэння (0,1-0,2 Кі/км2), ўтрыманне цэзію-137 можа перавышаць дапушчальны ўзровень (370 Бк/кг). Таму збор гэтых грыбоў не рэкамендуецца.
- Моцна назапашваюцца: рузды, скрыпіца, ваўнянкі, зялёнка, паплёт, махавікі. Збіраць грыбы гэтай групы дапушчаецца пры шчыльнасці забруджвання глеб да 1 Кі/км2 з абавязковым радыёметрычным кантролем.
- Сярэдне назапашваюцца: ліска сапраўдная, подзеленка, баравік, падбярозавікі, чырвонагаловікі, смаржкі, рыжак.
- Слаба назапашваюцца: апенькі, грыб-парасонік, порхаўкі, шампіньёны.
Нарыхтоўку грыбоў, якія адносяцца да сярэдне - і слаба назапашваюшчым радыёцэзій групам, рэкамендуецца праводзіць у лясах са шчыльнасцю забруджвання глеб да 2 Кі/км2 з абавязковым радыёметрычным кантролем.
Назапашванне радыёнуклідаў у грыбах адрозніваецца не толькі па іх краявіднай прыналежнасці, але і па ўтрыманні ў асобных частках пладовых целаў у аднаго выгляду. У грыбоў з добра развітой ножкай (белы, падбярозавік, чырвонагаловік, польскі грыб), як правіла, утрыманне радыёнуклідаў у капялюшыках у 1,5 — 2,0 разоў вышэй, чым у ножках.
Адрозненняў ва ўтрыманні цэзія-137 у маладых і старых грыбах не ўсталявана. Тым не менш, рэкамендуецца збіраць маладыя грыбы, бо ў старых могуць назапашвацца атрутныя рэчывы.
Па здольнасці назапашваць цэзій-137 ягады ўмоўна можна падзяліць на тры групы:
- Моцна назапашваюцца: брусніца, дурніца, журавіны, чарніца.
- Сярэдне назапашваюцца: суніца, рабіна.
- Слаба назапашваюцца: ажына, каліна, маліна.
Назапашванне дзікарослых ягад дапушчаецца ў лясах са шчыльнасцю забруджвання глеб да 2 Кі/км2 з абавязковай праверкай іх на ўтрыманне радыёнуклідаў.
Пры назапашванні і перапрацоўцы лясных ягад неабходна ведаць, што:
- прыгатаванне варэння і ўзвара з ягад не змяняюць агульнага ўтрымання цэзія-137. Змяншаецца толькі ўдзельнае ўтрыманне цэзія-137 за кошт павелічэння аб'ёму пры даданні цукру і вады;
- пры аднолькавай шчыльнасці забруджвання глебаў назапашванне цэзію-137 у ягадах больш у вільготных умовах вырастання, чым у сухіх;
- пры аднолькавай шчыльнасці забруджвання глебаў назапашванне цэзію-137 у ягадах больш у чыста хваёвых лясах, менш — у змешаных з лісцянымі драўнянымі пародамі хваёвых лясах. Мінімальнае назапашванне цэзія-137 адзначаецца ў лісцяных лясах;
- сабраныя ягады перад ужываннем неабходна абавязкова ачысціць ад прыліплых часціц лясной подсцілкі, моху, глебы і некалькі разоў прамыць у праточнай вадзе.
Дзе ж лепш за ўсе збіраць грыбы і ягады на тэрыторыі Чавускага лясгаса?
Самае «чыстае» па шчыльнасці забруджвання глебаў Сласцёнаўская лясніцтва, ва ўсіх кварталах якога дазволены збор ягад і грыбоў!
У Воўкавіцкам лясніцтве збор дарункаў лесу забаронены ў наступных кварталах 18, 19, 24-50, 52-55, 64-116, 118-157
У Кузьмінічаскам лясніцтве забаронена збіраць грыбы і ягады ў кварталах 2-23, 25-26, 28, 30-33, 35-38, 41-44, 45, 46, 51, 52, 54, 55, 58, 59, 61-64, 66-68, 70, 72
У Чавускім лясніцтве збор дарункаў лесу забаронены ў наступных кварталах 32, 34, 35, 37, 39, 42,44-47,57, 60, 61, 63, 64, 66, 70, 71, 74-77, 79, 86, 88, 90, 92, 94, 95, 101, 102, 108, 110, 126, 128
Таксама праверыць дарункі лесу можна па адрасе:
- г. Чавусы, вул. Карасева, 1 Гарадскі рынак
- г. Чавусы, вул. Маневіча, 29 Райсанэпидемстанция
Нарыхтоўка бярозавіка
Ранняй вясной пачынаецца загатоўка бярозавіка, які з'яўляецца выдатным прафілактычным і лекавым сродкам пры розных хваробах. Бярозавік не толькі прыемны на смак, але і ўтрымлівае фруктовы цукар, арганічныя кіслоты, дубільныя рэчывы, вітаміны і шмат разнастайных мікраэлементаў і іншых неабходных арганізму рэчываў.
Вельмі карысны прыём бярозавага соку пры так званай вясновай стомленасці, калі мы адчуваем млявасць, падвышаную стамляльнасць, страта апетыту і г. д.
Бярозавік з'яўляецца адным з самых чыстых харчовых прадуктаў лесу. Яго загатоўка вырабляецца ў зонах са шчыльнасцю забруджвання глеб да 15 Кі/км2, з правядзеннем радыёметрычнага кантролю.
Пры загатоўцы бярозавіка неабходна ведаць, што:
- канцэнтрацыя радыёцэзія ў бярозавіку залежыць ад умоў вырастання насаджэнняў. У вільготных умовах утрыманне цэзія-137 у ім узрастае да 3 раз; у канцы перыяду падсочкі канцэнтрацыя радыёцэзія ў соку ўзрастае да 2 раз;
- ля прадухілення забруджвання бярозавіка староннімі прадметамі і пылам, якія змяшчаюць радыёактыўныя рэчывы, неабходна ўжываць спосабы зачыненай падсочкі (ёмістасць для збору соку і латок павінны быць зачынены).
алі Вы сумняваецеся ў якасці бярозавіка, то можаце яго праверыць на ўтрыманне радыёнуклідаў у лабараторыі паста радыяцыйнага кантролю Чавускага лясгаса па адрасе: г. Чавусы вуліца Ивутенко, 19 тэл. 23714. Даследаванне гэта бясплатнае.
Загатоўка лекавай і тэхнічнай сыравіны
Лекавая і тэхнічная сыравіна (лясныя травы і іх часткі, лісце драўняных і хмызняковых раслін, кара, спрэчкі, ныркі і т. п.) назапашваюць значную колькасць радыёнуклідаў.
Больш усяго назапашваюць радыёцэзій: спрэчкі дзеразы булавабачнай, уцёкі багуна балотнага, лісце брусніцы.
У вялікіх колькасцях радыёцэзій выяўляецца: у лісці чарніцы, траве цвінтарэю, святаянніка, піжмы звычайнай, мучаны, кары дуба і крушыны.
Менш усяго назапашваюць радыёцэзій: фіялка трохкаляровая, ландыш травеньскі, мацярдушка звычайная, кмен пяшчаны, чабор звычайны, напёрстаўка буйнакаляровая
Збор лекавай сыравіны дапушчаецца пры шчыльнасці забруджвання глеб радыяцэзам да 2 Кі/км2 з абавязковым радыёметрычным кантролем.
ЗЗагатоўка тэхнічнай сыравіны (лубу, лыка, дубільна кары) дазваляецца на ссечаных пры розных відах высечак дрэвах пры шчыльнасці забруджвання глеб радыяцэзам да 5 Кі/км2 з абавязковым радыёметрычным кантролем.
Загатоўка бяросты ў зонах радыёактыўнага забруджвання забараняецца.
РДУ
Аб зборы і нарыхтоўцы ягад
У чым каштоўнасць ягад?
Лясы Беларусі багатыя ягаднымі раслінамі, якія не толькі валодаюць гаючымі ўласцівасцямі, але і шырока выкарыстоўваюцца ў якасці прадуктаў харчавання. Традыцыйна насельніцтва збірае ягады журавіны, брусніцы, чарніцы, дурніцы, суніцы, маліны, каліны, ажыны, рабіны, крушыны. У выніку аварыі на ЧАЭС збор ягад вельмі абмежаваўся на забруджанай тэрыторыі, максімальныя страты прыйшліся на чарніцу і журавіну.
Ад чаго залежыць назапашванне радыёнуклідаў у ягадах?
На паступленне радыёнуклідаў у ягады ўплывае мноства фактараў, такіх як фізіялагічныя асаблівасці ягадніка і ўмовы вырастання. Пераход радыёнуклідаў у ягады, якія растуць ва ўмовах павышанага ўвільгатнення, больш, чым у ягады, якія растуць у звычайных і сухіх месцах. Выяўлен ўплыў рэльефу на назапашванне радыёнуклідаў ляснымі ягадамі. Да прыкладу, канцэнтрацыя цэзію-137 у чарніцы, сабранай на вяршыні груда, у 1,5-2 разы ніжэй, чым на схіле і паніжэнні.
Адмыслоўцамі Паста радыяцыйнага кантролю ДЛГУ «Чавускі лясгас» штогод праводзяцца адбор спроб ягад і наступнае іх даследаванне на адпаведнасць РДУ-99 («Рэспубліканскія дапушчальныя ўзроўні ўтрымання радыёнуклідаў цэзія-137 і стронцыя-90 у харчовых прадуктах і пітнай вадзе»).
Дапушчальная канцэнтрацыя радыёнуклідаў у дзікарослых ягадах і кансерваваных прадуктах з іх складае 185 Бк/кг. Нават на адносна чыстых лясных землях (1-2 Кі/км2) ягады з сямейства брусничных (чарніца, журавіна, брусніца, дурніца) могуць назапашваць радыёнукліды ў колькасцях, якія перавышаюць нормы РДУ.
Па інтэнсіўнасці назапашвання цэзія-137 у парадку павелічэння дзікарослыя ягады можна размясціць наступным чынам: каліна, рабіна, суніцы, ажына, маліна, брусніца, дурніца, журавіна, чарніца. Пры роўных умовах чарніца назапашвае цэзій-137 у 2-3 разы больш, чым маліна і суніца.
У 2012 годзе праверана 28 спроб ягад.
Пееравышэнне дапушчальнага ўзроўню ўтрымання радыенуклідаў цэзія -137 выяўлена і ў спробах брусніцы, журавіны
Самай «чыстай» апынулася маліна. У адабраных спроб маліны перавышэнне дапушчальнага ўзроўня ўтрымання радыенукліда цэзію -137 не ўсталявана.
У 2012 годзе мінімальнае ўтрыманне цэзія-137 у ягадах склала 35 Бк/кг, максімальнае 259 Бк/кг, што ў 1,4 разы вышэй дапушчальнага ўзроўня.
У чэрвені 2013 года адабраны спробы ягад чарніцы: найменшае ўтрыманне цэзія-137 склала 145 Бк/кг, максімальная 498 Бк/кг, што ў 2,7 разу вышэй дапушчальнага ўзроўня.
Як зменшыць утрыманне радыёнуклідаў у ягадах?
Калі канцэнтрацыя радыёнуклідаў у сабраных ягадах нязначна перавышае нормы РДУ, іх можна выкарыстоўваць для падрыхтоўкі узвараў з выбракоўваннем ягад. Прапанаваны спосаб загатоўкі ўзвараў заключаецца ў наступным: ягады кіпяцяцца у цукровым сіропе, сумесь працаджваецца, вадкасць закочваецца ў банкі, а ягады адкідаюцца. Падрыхтоўка джэмаў і варэння з лясных ягад з канцэнтрацыяй радыёнуклідаў вышэй дапушчальных нормаў не дазваляецца. Такія ягады варта выключаць з ужывання і замяняць іх альтэрнатыўнымі прадуктамі харчавання, напрыклад, садовымі ягадамі.
Пераход на апрацоўку журавін, чарніцы, брусніцы, дурніцы, ажыны, маліны на дачных і прысядзібных участках дазваляе атрымліваць па-экалагічнаму чыстую ягадную прадукцыю.